TEST:

Mercedes-Benz Viano 220 CDI

 
Selv den korteste utgaven av Viano oppleves som en del større enn de vanlige flerbruksbilene.

 
(225x139 pixel - 12953 bytes)
 
 
(225x169 pixel - 13808 bytes)
 
(225x171 pixel - 14073 bytes)
 
Det er høyden og bredden som gir volumfordelen kontra biler som Peugeot 807 og Renault Grand Espace. I størrelse er det kun Volkswagen Multivan som kan konkurrere direkte, og med samme grad av komfort. Både Viano og Multivan har sitt opphav blant yrkesbilene, og det som skiller disse bilene er jobben som er gjort for å lage personbiler av dem.

Liten utfordring
For de fleste vil det ikke by på alt for store problemer å venne seg til størrelsen, men det er nok mange garasjer som blir for små med en bil som måler 193 centimeter i høyden uten skistativ. En imponerende liten svingradius og grei oversikt gjør det mulig å tråkle seg gjennom de fleste utfordringer.

Vi har kjørt den korte utgaven, den er ikke særlig mye lengre enn en stor stasjonsvogn, men velger du en av de to lengre varianten vil lengden dukke opp som et problem ved parkering. Det er så mye plass om bord at eneste grunn til å velge de lengre utgavene er hvis du ofte kjører med mange passasjerer i kombinasjon med mye bagasje.

Diesel passer
Denne biltypen trenger styrken i moderne dieselmotorer, behovet for dreiemoment vises godt ved at minste bensinalternativ i norske prislister er en 3,2-liters V6-motor. Testbilen var utstyrt med en 2,1-liters dieselmotor på 150 hestekrefter, rimeligste variant har en 109 hestekrefters variant av samme motoren.

 

 

 

 

 


 

Motor og kjøreegenskaper
 
Mercedes-Benz stoler på elektronikken, og går tilbake til bakhjulsdrift på Viano.
 
(225x300 pixel - 25034 bytes)
 
I V-klasse, som forgjengeren ble kalt, var det forhjulene som leverte kreftene i bakken. Utgangspunktet for disse bilene er yrkesbiler som ble ganske håpløse å kjøre med tomme varerom og bakhjulsdrift.

Nå mener imidlertid Mercedes-Benz at elektronikk i form av avanserte antispinnsystemer og elektroniske stabilitetssystemer gjør det fornuftig å gå tilbake til bakhjulsdrift.

Fordel
Overgangen til bakhjulsdrift gir bedre balanse i bilen, særlig i svinger. Med bakhjulsdrift kan gassen brukes forsiktig til å holde balansen gjennom svingen, noe passasjerer vet å sette pris på. Blir farten for høy vil Viano på tørr asfalt først dytte på forhjulene. Denne understyringen er det som regel ikke futt nok i motoren til å utjevne, og derfor vil nok de fleste oppfatte kjøreegenskapene ved aktiv kjøring som trygge og kjedelige.

På grus, vårt substitutt for vinterglatte veier, endrer bilen oppførsel og det blir oftere behov for assistanse fra det elektroniske stabilitetssystemet for at baken skal holde seg på plass. En så stor bil som Viano vil kunne endre karakter betydelig avhengig av faktorer som last og føreforhold, og det er fortsatt et skille til personbilene med betydelig lavere tyngdepunkt.

Møter motstand
220 CDI-motoren er nok det minste motoralternativet som kan gjøre en fornuftig jobb. Selv ved kjøring uten last brukes hestekrefter og dreiemoment fullt ut. 150 hestekrefter 3.800 o/min sørger for spurtstyrken, og 330 Newtonmeter (Nm) trekker deg opp bakkene. Akselerasjonen ved bykjøring og i landeveisfart er akseptabel, men fra rundt 90 km/t tar det betydelig lengre tid å øke farten.

I 100 km/t med femtegiret på plass viser turtelleren 2.200 o/min, og motoren gir et uanstrengt inntrykk. Like uanstrengt virker den ikke ved hard akselerasjon, dieselknattringen slår ganske effektivt inn i kupeen.

Savner konstantfartholder
 
(225x169 pixel - 14202 bytes)
 
(225x108 pixel - 10189 bytes)
 
En naturlig kombinasjon med en fin femtrinns automatgirkasse hadde vært kontantfartholder. Det er ekstrautstyr, og vi anbefaler at de 2.150 kronene det koster legges på toppen av en ikke alt for dyr automatgirkasse til 15.450 kroner.

Myke girskift men med litt somling karakteriserer girkassen. Den manuelle sjaltefunksjonen er på Mercedes-Benz'-vis tilgjengelig ved å bevege girspaken sideveis. Den overstyrer dine valg ved både for høyt og for lavt turtall.

Testbilen var utstyrt med luftfjæring på bakakselen (ekstrautstyr 13.710 kroner). Ved siden av å sørge for at bilen holder seg i vater, kan den brukes til å justere innlastningshøyden til bagasjerommet ved hjelp av knapper plassert på bakerste vindusstolpe.

 

 

 

Plass og komfort
 
Seks gode seter der fem av dem frister for en høneblund.
 
(225x285 pixel - 21008 bytes)
 
(225x135 pixel - 8802 bytes)
 
Alle seks setene om bord har skinntrekk og Mercedes-Benz’ spesielle hodestøtte som kan dybdejusteres slik at hodet får god hvile. Alle setene har armlener, og ryggvinkelen kan justeres med god klaring til de som sitter bak. For persontransport av voksne er det lett å falle for plassen og komforten i Viano.

I førersetet sørger høyde- og dybdejusterbart ratt for at det er enkelt å finne en fornuftig kjørestilling. Sitteputen er høyderegulerbar i forkant og bakkant, og det eneste som plaget oss litt var at utbulingen av dashbordet ved girspaken ikke var så behagelig å lene benet mot.

Litt høyt lydnivå
Det oppstår lyder i biler med så mye volum som Viano. Motorlyden slår igjennom av og til, og mengden veistøy er moderat. Likevel plages vi litt av den litt dype romlingen som ofte oppstår i biler av denne typen. Det vil være vanskelig å gjennomføre en fornuftig samtale mellom fører og bakerste passasjer, og radioen har vi en tendens til å bli skru opp så høyt at det blir slitsomt over tid.

Best i tredje
Det er mye luft rundt hver enkelt passasjer, og det er kanskje den største luksusen i Viano. For passasjerene i andre seterad er det mye luft, men lite luftemuligheter. Det er kun foran og i tredje seterad at vinduene lar seg åpne. Heller ikke koppholdere er det funnet plass til for de som sitter på rad to. Over alle setene bak i Viano er det luftdyser.

Ulempen med så komfortable seter er at de blir tunge å håndtere. Vi tror ikke det er gjennomførbart i praksis å sjonglere alt for mye med disse setene, men det å skyve dem frem og tilbake på skinnene i gulvet er enkelt. Det er lett å legge ned ryggen på setene, og de er også relativt enkle å vippe fremover.

Nok plass
 
(225x179 pixel - 16436 bytes)
 
Bagasjeplassen lider litt på grunn av de store setene, og det frister som sagt ikke å lempe dem ut i tide og utide. Likevel er det ingen vanlige biler som måle seg med volumet som oppnåes ved å skyve setene så langt frem som mulig. Her er det også positivt at Mercedes-Benz kan levere solide bagasjenett som skiller mennesker fra potensielt farlig gods.

En ting vi savner, og som nærmest er blitt en besettelse for de som utvikler flerbruksbiler, er smarte oppbevaringsrom. I Viano var det ingen skuffer eller spennende dashbordrom, og for de i andre seterad er eneste mulighet for å legge fra seg ting å bruke gulvet.

 

 

 
 

Konklusjon og konkurrenter
 
En direkte konkurrent i Volkswagen Multivan, og mange potensielle i den stadig større flerbruksbilklassen, gjør at valget ikke er helt låst for deg med stort behov for å flytte mennesker.
 
(225x200 pixel - 14622 bytes)
 
Vi skal konsentrere oss om den direkte konkurrenten fra Volkswagen, men det er verdt å tenke på flerbruksbilklassen som tilbyr plass til både seks, syv og åtte passasjerer i en prisklasse klart under Viano. For eksempel koster en Peugeot 807 2.0 HDI fra 426.200 kroner som syvseter.

Vår Viano koster i utgangspunktet 552.070 kroner i utstyrsnivå Ambiente. Blant ekstrautstyret var automatgir til 15.450 kroner. Ønsker du for eksempel en hel benk med plass til tre passasjerer på andre eller tredje rad koster det 3.060 kroner ekstra per rad.

Volkswagen Multivan
Volkswagen har valgt å oppgradere toppmodellen i Transporter-serien med blant annet andre fjæringskomponenter og betydelig mer isolasjon. Multivan framstår som hakket bedre lydisolert enn Viano, og med bedre komfort. Ulempen er at den også er dyrere. Utgaven som Volkswagen kaller Caravelle er nok mer direkte sammenliknbar, men den har vi ikke dessverre ikke kjørt den nye utgaven av.

En Volkswagen Multivan med 2,5-liters dieselmotor på 130 hestekrefter og med et dreiemoment på 340 Nm ved 2.000 o/min koster fra 573.170 kroner, i Caravelle-utførelse koster bilen med samme motor 498.660 kroner. Vi har testet en Multivan med en 174-hesters versjon av denne motoren, den starter på 658.190 kroner. Ett viktig poeng med disse bilene er at de også er tilgjengelig som avgiftsgunstige kombinertbiler, men med mindre fleksibel innredning.

Konklusjon
 
(225x210 pixel - 16893 bytes)
 
Viano er både på innsiden og utsiden er mer attraktiv bil en det V-klasse var. Målt mot Multivan uten å se på prislappen trekker Viano det korteste strået, men prisforskjellen er betydelig. Vi forbeholder oss derfor retten til vente med å utrope en vinner til vi har kjørt Volkswagen Caravelle.

 

 

 

 

                                                Tekniske data
 
Utstyr og ytelser
 
  Mercedes-Benz Viano 220 CDI Ambiente aut
Pris 567.520 kr
   
MOTOR/GIRKASSE  
Motortype R4
Slagvolum 2.148 ccm
Effekt 150 hk/3.800 o/min
Dreiemoment 330 Nm/1.800 o/min
Girkasse/Trinn Aut/5
Drivhjul Bak
Aks. 0-100 km/t 13,4sek
Toppfart 174 km/t
Drivstoff Diesel
Forbruk (oppgitt) 8,8 l/mil
   
MÅL/VEKT/DEKK  
Egenvekt 2.040 kg
Lengde 4.748 mm
Bredde 1.930 mm
Høyde 1.875 mm
Tillatt tilhengervekt 2.500 kg
Dekk, standard 205/65-16
Alu. felger Ja
   
   
SIKKERHET/UTSTYR  
Antispinn/Elek. stab. kontroll (ESP) Ja/ja
Kollisjonsputer 4 stk
Hodestøtter 6 stk
Trepunktsbelter 6 stk
Startsperre/Alarm Ja/Nei
Lyktespylere Ja
Sentrallås/Fjernbetjent Ja/Ja
Klimaanlegg/Elektronisk Ja/Ja
El. vindu foran/bak Ja/Ja
Justerbart ratt høyde/lengde Ja/Ja
Radio-CD-spiller Ja
Fartsholder Nei
   
GARANTI/SERVICE  
Nybilgaranti 3 år
Garanti rust/lakk 1 år/1 år
Serviceintervall 45.000 km